Tuesday, November 09, 2010

Membuat Padang 200 Meter

Umum tahu bahawa padang sekolah rendah kebanyakannya hanya berukuran 200 meter bersesuaian dengan fizikal murid juga sesuai dengan saiz sekolah. Sebelum memulakannya kita haruslah menyediakan beberapa peralatan yang sesuai iaitu:-

i. Tali rapia

ii. Pisau

iii. Kayu pancang

iv. Pita pengukur

v. Kotak/bata

vi. Cat sembur

vii. Kayu tajam/bebendul

viii. Minyak Hitam

ix. Span

x. Penyiram bunga

Pertama sekali ialah kita harus mencari sudut tepat (segiempat tepat) untuk sebuah padang. Cuba buat segiempat tepat berbentuk kotak kasut semaksimum mungkin. Caranya dengan memastikan tali selari dengan kotak (boleh digantikan dengan benda lain seperti bata), tali haruslah dipancang jauh dari kotak (untuk memudahkan proses menuang minyak).

Kedua bolehlah kita membuat lengkungan untuk empat lorong 200 meter di hujung kedua belah padang. Caranya mengukur jarak 20 meter di hujung padang lalu dibawa ke arah dalam, kemudian cari titik tengah antara garisan 20 meter tersebut (untuk padang balapan 400 meter jaraknya ialah 36.5 meter). Buat bebendul pada titik tengah tersebut ambil tali yang diikat pada kayu tajam dan mulakan menggariskan padang. Gunakan cat sembur untuk menanda lengkungan tersebut yang telah digaris tadi.

Jarak lorong yang sesuai adalah 1 meter, cara yang sama juga diperlukan untuk membuat lengkungan sebaliknya, kemudian ambil tali, tanda pada sisi padang sebanyak empat lorong, manakala untuk sisi yang berlawanan adalah 8 lorong (termasuk 4 balapan 100 meter). Bentuk padang dari atas adalah hampir menjadi huruf ‘a’ kecil dimana batang huruf ‘a’ kecil adalah balapan 100 meter, manakala bulatan huruf ‘a’ merujuk kepada balapan 200 meter.

Semasa menuang minyak hitam adalah baik dimulakan dengan kedua-dua lengkung 200 meter diikuti empat lorong 200 meter dan akhir sekali adalah lorong 100 meter. Ini untuk mengelakkan berlaku kesilapan, untuk garisan permulaan dan penamat warna berlainan mungkin juga membantu untuk mengelakkan kekeliruan.

Jika sekolah tidak mempunyai kereta penggelek boleh menggunakan kaedah menuang minyak hitam sepanjang garisan dan dengan menggunakan span yang diikat pada batang kayu gosok minyak hitam tadi secepat mungkin (berdua adalah ideal). Namun cara ini tidaklah digalakkan kerana menggunakan minyak hitam yang sangat banyak iaitu 5 tong berbanding 2 tong sahaja menggunakan kereta penggelek.

5 comments:

Gadis Kampung said...

jom join my contest hadiah tak la mahak sangat cuma RM101
http://nukilangadiskampung.blogspot.com/2010/10/join-my-contest-be-my-followers.html

Anonymous said...

SELAMAT MALAYSIA
Ketua Pemuda Gombak MCA Yip Jiun Hann
“U” Punya Bapa YIP KUM FOOK(MCA GOMBAK) melakukan hal jahat, tipu wang orang, tipu WANITA, merosakan keluarga orang lain, makan duit Tokong………….telah membangkitkan orang ramai naik marah.
“U” sepatut menasihat Bapa berkelakuan baik tetapi dengan dukacita sebaliknya “U” membangkitkan nama pemimpin Negara kita PM Najib Tun Razak dan Ketua MCA Dr chua Soi Lek pun bersama kelakuan mengapa orangramai tidak menyoalkan?
“U” memang kurang ajar, sebagai seorang ketua pemimpin Pemuda MCA Gombak sepatutnya menjunjung pemimpin dan hormat Negara, bukan membusukan pemimpin dan menburokkan nama kebaikan Malaysia.
Sekiranya “U” tak suka Negara Malaysia, lebih baik “U” dan Bapa “U” keluar Negera ini.
Kita harap pemimpin kita mengambil tindakan kepada dia. Supaya nama kebaikan Malaysia dapat di pertahankan.
Sekian, Terima Kasih.
YANG BENAR,
RAKYAT YANG SAYANGI MALAYSIA
GOMBAK, SELANGOR

SAVE MALAYSIA
MCA Youth chief Gombak Yip Jiun Hann
"U" Your father YIP KUM FOOK(MCA GOMBAK) do evil, cheated money, deceit WOMEN, family confuses others, eat Temple money ............. Temple crowd are very angry.
"U" should advise your father to do good things but with sadly "U" try to put bad name of our PM Najib Tun Razak and MCA chief Dr Chua Soi Lek , why people did not question it?
"U" was rude, as head of MCA Youth leader should honour and respect our leaders, not try to destroy our leaders and make bad name of Malaysia.
If "U" does not like Malaysia, the better "U" and your father can out of this Country.
We expect our leaders to take action on him. So that the good name of Malaysia can be defended.

Thank you,
THE TRULY,
People Who Love Malaysia
Gombak

MAKAN DUIT HARAM, MACAM MAKAN BABI: DR MAHATHIR SAID.....

http://www.youtube.com/watch?v=cuyFp-xo1y4

sape2 jer... said...

Ko mmg lejen r wafi...

Anonymous said...

salam..sy skg pening nk dptkan stok mnyk hitm trpakai dlm jmlh yg bnyak..bley tuan suggest tmpt yg sesuai?dlu kami ambil di depoh bas rapid kl..skg dah x bley,depa kata jbtn alm skitr nk surat

Anonymous said...

salam..sy skg pening nk dptkan stok mnyk hitm trpakai dlm jmlh yg bnyak..bley tuan suggest tmpt yg sesuai?dlu kami ambil di depoh bas rapid kl..skg dah x bley,depa kata jbtn alm skitr nk surat