Wednesday, June 08, 2011

Jalan ke Langkawi

Jam 12.00 tengahari, perjalanan ke Langkawi dari LCCT cuma mengambil masa 40 minit menggunakan kapal terbang berbanding dengan perjalanan darat ia akan mengambil masa 6 hingga 7 jam tidak termasuk masa menunggu di jeti Kuala Perlis atau Kuala Kedah. Perjalanan dari Kuala Perlis dan Kuala Kedah ke Pekan Kuah pula akan mengambil masa 45 minit, perjalanan darat dan air adalah amat tidak sesuai jika membawa warga emas.

Pulau Dayang Bunting

Pengangkutan dan penginapan

Sampai di lapangan terbang aku mengambil keputusan menyewa sebuah Kelisa dengan kos RM160 untuk selama lebih 3 hari (terdapat banyak penyedia perkhidmatan di sini) dan cuma mengisi minyak sebanyak RM40.00. Dengan kos RM110.00 sehari, kami (aku, Alang dan Makcik Mah) menginap di Malibest Resort kerana berdasarkan kajian ia terletak berhampiran Pantai Cenang dan menerima rating yang tinggi daripada pengguna agoda.com.
Telaga Air Panas

Membeli belah

Kami cuma sempat meletakkan beg di dalam hotel kerana misi coklat tidak dapat ditahan-tahan walaupun barang sesaat. Misi coklat terlaksana di kawasan Pekan Kuah secara khususnya di Kedai Coklat Haji Ismail. Aku cuma menghabiskan RM129.90 berbanding Makcik Mah RM150.00 maklumlah dia mempunyai lebih banyak kroni daripada aku.

Makam Mahsuri

Terdapat banyak untuk membeli coklat yang lain iaitu di Coco Valley berhampiran Pantai Cenang, untuk membeli barang-barang lain seperti cenderamata, keropok, barangan gamat dan kain batik banyak dijual di Pekan Kuah. Namun secara peribadi untuk empat barangan di atas aku lebih suka membeli di Beras Terbakar, Pantai Cenang (dibuka waktu malam sahaja), dan Pantai Pasir Hitam (rating mengikut urutan). Namun Beras Terbakar dan Pantai Pasir Hitam mengambil masa hampir setengah jam dari Pantai Cenang. Pinggan mangkuk pula hanya dijual di Pekan Kuah.

Beras Terbakar

Tempat-tempat menarik.

Terdapat 22 tempat menarik yang di war-warkan dalam peta percuma yang diedarkan di lapangan terbang iaitu:-

Telaga Tujuh, Kereta Kabel, Oriental Village, Beras Terbakar, Go-Kart, Laman Padi, Penguin Watch, Underwater World, Makam Mahsuri, Agro Park, Kampung Buku, Chogm Park, Lang Square, Gunung Raya, Wildlife Park, Galeri Perdana, Air Terjun Perangin, Telaga Air Hangat, Pantai Pasir Hitam, Crocodile Farm, Air Terjun Temurun dan Telaga Harbour Park.

Namun aku tidak ambil pusing sangat dengan panduan peta tersebut kerana awal pagi hari kedua aku pergi ke Permandangan Indah iaitu satu bukit di tepi pantai melihat Langkawi secara 360 darjah dan matahari naik. Kemudian pada 9.00 pagi kami terus ke Awana Porto Malai satu-satunya jeti untuk ke Pulau Dayang Bunting, Pulau Singa Besar dan Pulau Beras Basah dengan kos RM25.00. Kami mengambil masa selama 4 jam untuk meneroka tiga pulau ini, dimana untuk sampai ke lawatan pulau pertama (Pulau Dayang Bunting) cuma mengambil masa 20 minit menggunakan enjin berkuasa 200 kuasa kuda.

Pulau Beras Basah

Pulau Dayang Bunting sangat hebat kerana terdapat tasik air tawar yang sangat besar di dalam pulau, cuma untuk sampai ke situ kena mendaki tangga “Good Morning Sir” (pendaki gunung sangat benci dengan tangga jenis ini) sangat tidak sesuai dengan warga emas. Monyet pula sentiasa mengambil peluang merampas beg yang dibawa tanpa rasa takut. Walaupun aku boleh berenang namun berenang di sini (tasik) sangat menakutkan seolah-olah seluruh alam sedang memerhatikan aku, mungkin berenang menggunakan life jacket adalah keputusan yang bijak.

Kemudian kami singgah kawasan perairan Pulau Singa Besar untuk melihat kawanan burung helang yang menyambar makanan yang dicampak di tepi laut. Di bahagian terakhir pulau ialah kawasan putih, bersih dan ikan di Pulau Beras Basah namun ia masih belum dapat menandingi Pulau Manukan, Sabah.

Tempat yang harus disinggah

1. Telaga Air Hangat, percuma sahaja untuk masuk dan kemudahan adalah bertaraf 5 bintang di sini.

2. Beras Terbakar, terdapat kawasan sejarah beras terbakar dan tempat membeli belah yang hebat di sini.

3. Makan Mahsuri, kita dapat mengenali lebih sejarah Langkawi.

4. Lang Square, untuk mengambil gambar kenangan.

5. Galeri Perdana, tempat himpunan cenderamata yang di terima oleh Tun Mahathir semasa pemerintahannya.

6. Pantai Pasir Hitam, terdapat geologi pasir hitam dan kawasan membeli belah.

7. Pantai Cenang, terdapat banyak hotel di sini dan kawasan membeli belah waktu malam.

8. Pakej 3 pulau-Pulau Dayang Bunting, Pulau Singa Besar dan Pulau Beras Basah.

Tempat yang tidak perlu disinggahi

Ada beberapa tempat yang dirasakan tidak perlu pergi seperti Laman Padi dan Go-kart sudah tidak berfungsi seperti yang sepatutnya.


Trivia

1. Saman meletak kereta adalah perkara biasa di sini, elok kita membeli tiket meletak kereta dikedai-kedai runcit di Pekan Kuah.

2. Makanan sebenarnya adalah murah, kedai-kedai yang menggunakan jenama mamak dan melayu biasanya mengenakan harga standard berbanding kedai-kedai yang menggunakan nama mat salleh.

3. Terdapat banyak stesen minyak di sini.

4. Malibest Resort 04-9558222

5. Jazirah Holidays (kereta sewa) 04-9555197

6. Pakej 3 pulau- Zarina 016-9525529

8 comments:

Suryani said...

terima kasih atas info yg diberikan.

Anonymous said...

membantu sy..tenkiu

nurul huda said...
This comment has been removed by the author.
nurul huda said...

slm, tmpng tanya. sy dan 2 org kwn ingin ke langkawi lps raya haji nnt. km b'tiga ingin menginap di malibest pantai cenang. boleh sy tau bilik yg sesuai utk km dlm bajet agak murah? lg 1 soalan, ada tak disediakan bas @ teksi ke jeti awana porto malai? km bercadang melawat pulau dayang bunting.. trima kasih =)

Maswafi Abd Samat said...

Salam.

Banyak jenis chalet yg disediakan Malibest, banyak yg murah daripada Malibest tapi jauh dri tpt makan dan pantai, tidak berbaloi.

Booking cepat2 sebab cepat penuh. Tiada bas ke awana porto malai, tapi teksi mahal la. Cadangan untuk ke Pulau Dayang Bunting:-

1. Call pakej 3 pulau, dia akan sediakan transport darat dan air.

2. Sewa kereta untuk jalan2 ke langkawi.

Anonymous said...

Salam,
Nak tanye..island hoping tu naik dari jeti mane ekh..sy 1st time nk pg langkawi.

Anonymous said...

… Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your maswafi.blogspot.com website on complete autopilot - building backlinks and getting your website on top of Google and other search engines 1st pages, so your site finally can get laser targeted qualified traffic, and so you can get lot more visitors for your website.

YEP, that’s right, there’s this little known website which shows you how to get to the top 10 of Google and other search engines guaranteed.

I used it and in just 7 days… got floods of traffic to my site...

…Well check out the incredible results for yourself -
http://magic-traffic-software.com

I’m not trying to be rude here, but I believe when you find something that finally works you should share it…

…so that’s what I’m doing today, sharing it with you:

http://magic-traffic-software.com

Take care - your friend Jennifer

Anonymous said...

After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your maswafi.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...

Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.

Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
day!!

And all it took was 10 minutes to set up and run.

But how does it work??

You just configure the system, click the mouse button a few
times, activate the software, copy and paste a few links and
you're done!!

Click the link BELOW as you're about to witness a software that
could be a MAJOR turning point to your success.

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com