Saturday, September 17, 2011

Adakah Kita Sporting Semasa Menganjur Sukan?

Lumba Rakit (Belaga Rainforest Challenges)

Masih kepenatan mengayuh rakit ke Belaga semalam, namun yang paling penting semua warga Segaham yang terlibat sangat gembira menyertai pesta rakit ini. Kami berjaya menamatkan perlumbaan dari Segaham ke Belaga dalam masa 5 jam (jika menggunakan enjin berkuasa kuda 15 ia mengambil masa hampir 1 jam).


Terdapat 15 pesaing yang menyertai acara ini, malangnya kami sendiri tidak tahu kedudukan kami di tempat yang keberapa kerana semasa kami sampai pihak penganjur sudah tiada! Mungkin mereka hilang kerana membuat rumusan bahawa semua rakit di belakang sudah kalah agaknya.

Sepatutnya penganjur tidak boleh berbuat begitu kerana kami adalah peserta yang terakhir yang dilepaskan sudah tentulah kami yang akhir sampai. Sebenarnya aku tidak melihat masalah jika dilepaskan serentak semua rakit kerana bukannya bertanding diperingkat dunia, cuma kadangkala orang kita suka “make life complicated”.



Sikap “sporting” dalam sukan di Malaysia masih jauh dengan negara jiran kita Singapura, pihak penganjur akan lepas tangan terhadap peserta yang akhir sampai walaupun untuk sampai ke garisan penamat sebenarnya memerlukan usaha yang sangat-sangat gaban.



Untuk membuat perbandingan secara “apple to apple” aku mengambil contoh maraton di Kuala Lumpur dan Singapura. Di Malaysia jika seseorang pelari tidak dapat menghabiskan larian 42 km dalam masa 7 jam mereka akan beramai-ramai diangkut dalam van bomba atau ambulans untuk dibawa pulang dengan alasan untuk bergelar pelari maraton mereka perlu berlari kurang 6 jam 30 minit. Penganjur langsung tidak memikirkan usaha berbulan-bulan yang dilakukan oleh pelari yang mahu bergelar "marathoner".


Berbanding di Singapura anda boleh berlari mengikut kemampuan anda dan tiada siapa yang akan menyuruh anda menaiki van jika lambat ke garisan penamat. Jangan terkejut jika pengunjung di taman-taman akan memberikan sandwich yang dipotong kecil-kecil kepada anda jika laluan larian berada di kawasan mereka melepak.



Adalah tindakan betul menyuruh peserta-peserta mengejar tempat pertama tetapi jangan memberi mesej yang salah kepada peserta-peserta yang berada di tempat akhir. Aku sangat memuji usaha yang ditunjukkan oleh warga Segaham daripada proses mencari pokok buluh, membina rakit dan akhirya membawa ia ke garisan penamat. Bagi aku itulah kemenangan total yang harus dimiliki oleh semua orang.





3 comments:

sufiyyah zulkifli said...

huhu. sedihnya penganjut buat mcm tu~
nnt jd penganjur yg baik di sekolah! :D

Maswafi Abd Samat said...

Insyallah..

Anonymous said...

SELAMAT MALAYSIA
Ketua Pemuda Gombak MCA Yip Jiun Hann
“U” Punya Bapa YIP KUM FOOK(mca gombak) melakukan hal jahat, tipu wang orang, tipu WANITA, merosakan keluarga orang lain, makan duit Tokong………….telah membangkitkan orang ramai naik marah.
“U” sepatut menasihat Bapa berkelakuan baik tetapi dengan dukacita sebaliknya “U” membangkitkan nama pemimpin Negara kita PM Najib Tun Razak dan Ketua MCA Dr chua Soi Lek pun bersama kelakuan mengapa orangramai tidak menyoalkan?
“U” memang kurang ajar, sebagai seorang ketua pemimpin Pemuda MCA Gombak sepatutnya menjunjung pemimpin dan hormat Negara, bukan membusukan pemimpin dan menburokkan nama kebaikan Malaysia.
Sekiranya “U” tak suka Negara Malaysia, lebih baik “U” dan Bapa “U” keluar Negera ini.
Kita harap pemimpin kita mengambil tindakan kepada dia. Supaya nama kebaikan Malaysia dapat di pertahankan.
Sekian, Terima Kasih.
YANG BENAR,
RAKYAT YANG SAYANGI MALAYSIA
GOMBAK, SELANGOR

SAVE MALAYSIA
MCA Youth chief Gombak Yip Jiun Hann
"U" Your father YIP KUM FOOK do evil, cheated money, deceit WOMEN, family confuses others, eat Temple money ............. Temple crowd are very angry.
"U" should advise your father to do good things but with sadly "U" try to put bad name of our PM Najib Tun Razak and MCA chief Dr Chua Soi Lek , why people did not question it?
"U" was rude, as head of MCA Youth leader should honour and respect our leaders, not try to destroy our leaders and make bad name of Malaysia.
If "U" does not like Malaysia, the better "U" and your father can out of this Country.
We expect our leaders to take action on him. So that the good name of Malaysia can be defended.

Thank you,
THE TRULY,
People Who Love Malaysia
Gombak