Tuesday, August 31, 2010

Tuntutan: Kerajaan VS Swasta

Pada jumaat lepas aku melakukan kemaskini pada buku bank aku, alangkah terkejutnya bila mendapati durian runtuh yang masuk ke dalam akaun aku pada 12 Ogos 2010. Puas aku memerah otak dalam memastikan dari mana datangnya wang tersebut kerana tiada notis daripada bahagian kewangan. Setelah menghubungi beberapa rakan guru sahlah bahawa ia merupakan tuntutan kursus di Sibu.

Aku memang tidak pernah ambil pusing sangat pasal tuntutan di jabatan kerajaan kerana sudah bosan menunggu. Bayangkan kursus (bukan anjuran Jabatan Pelajaran) yang berlangsung pada 15 jun 2009 tuntutannya cuma diterima setelah setahun dua bulan, satu jangka masa yang tidak masuk akal.

Semasa aku bekerja di sektor swasta prosedurnya sangat mudah, apabila tuntutan diterima dalam masa 3 hari ia harus diproses oleh bahagian pentadbiran ditentukan sama ada lulus, lulus bersyarat (dipulangkan untuk penambahbaikan) atau reject. Jika tiada masalah bos bahagian pentadbiran akan meluluskan tuntutan tersebut kemudian ia akan dihantar ke bahagian kewangan untuk tujuan pembayaran.

Dalam masa 14 hari bahagian kewangan akan menyiapkan segala dokumen (cash voucher atau cek) untuk tujuan pembayaran. Ini bermakna dalam tempoh 21 hingga 30 hari semua tuntutan dapat dilangsaikan bukannya 420 hari! jika di sektor swasta mungkin aku sudah dibuang kerja dan dimaki tiap-tiap hari oleh kakitangan yang membuat tuntutan.

2 comments:

cryclown said...

hahaha.///

Anonymous said...

SELAMAT MALAYSIA
Ketua Pemuda Gombak MCA Yip Jiun Hann
“U” Punya Bapa YIP KUM FOOK(MCA GOMBAK) melakukan hal jahat, tipu wang orang, tipu WANITA, merosakan keluarga orang lain, makan duit Tokong………….telah membangkitkan orang ramai naik marah.
“U” sepatut menasihat Bapa berkelakuan baik tetapi dengan dukacita sebaliknya “U” membangkitkan nama pemimpin Negara kita PM Najib Tun Razak dan Ketua MCA Dr chua Soi Lek pun bersama kelakuan mengapa orangramai tidak menyoalkan?
“U” memang kurang ajar, sebagai seorang ketua pemimpin Pemuda MCA Gombak sepatutnya menjunjung pemimpin dan hormat Negara, bukan membusukan pemimpin dan menburokkan nama kebaikan Malaysia.
Sekiranya “U” tak suka Negara Malaysia, lebih baik “U” dan Bapa “U” keluar Negera ini.
Kita harap pemimpin kita mengambil tindakan kepada dia. Supaya nama kebaikan Malaysia dapat di pertahankan.
Sekian, Terima Kasih.
YANG BENAR,
RAKYAT YANG SAYANGI MALAYSIA
GOMBAK, SELANGOR

SAVE MALAYSIA
MCA Youth chief Gombak Yip Jiun Hann
"U" Your father YIP KUM FOOK(MCA GOMBAK) do evil, cheated money, deceit WOMEN, family confuses others, eat Temple money ............. Temple crowd are very angry.
"U" should advise your father to do good things but with sadly "U" try to put bad name of our PM Najib Tun Razak and MCA chief Dr Chua Soi Lek , why people did not question it?
"U" was rude, as head of MCA Youth leader should honour and respect our leaders, not try to destroy our leaders and make bad name of Malaysia.
If "U" does not like Malaysia, the better "U" and your father can out of this Country.
We expect our leaders to take action on him. So that the good name of Malaysia can be defended.

Thank you,
THE TRULY,
People Who Love Malaysia
Gombak

MAKAN DUIT HARAM, MACAM MAKAN BABI: DR MAHATHIR SAID.....

http://www.youtube.com/watch?v=cuyFp-xo1y4