Saturday, April 16, 2011

Ajalnya Bujang Senang

Pada tahun 1992, Dayang bersama ibu dan bapanya telah mudik ke sungai kecil (Sungai Pelaban) pergi ke ladang untuk berhuma. Sungai kecil tersebut tidak dalam (separas pinggang) apabila sampai berhampiran kawasan ladang mereka, ayah Dayang berhenti di seberang untuk mengutip sayur di tebing sungai. Memikirkan air sungai yang tidak dalam, Dayang mengambil keputusan untuk menyeberang ke kawasan ladang tanpa menggunakan perahu sambil memegang tangan ibunya.

Sewaktu menyeberang sungai kecil tersebut, tiba-tiba Bujang Senang membaham Dayang tanpa belas kasihan dan membawanya ke hulu sungai. Ibunya melarikan diri kepada suaminya dan menyatakan ada seekor buaya yang mempunyai tanda putih di belakang badannya. Serta-merta orang kampung dengan pantas mencacakkan kayu di dalam sungai supaya ia terperangkap. Orang kampung dengan pelbagai senjata seperti empuling (lembing) dan senapang mengejar Bujang Senang ke arah hulu, Bujang Senang ditembak bertalu-talu namun tidak mati.

Bujang Senang berjaya melarikan diri, namun disebabkan air yang semakin mengering dan cetek ia terpaksa pergi ke kawasan yang telah dicacak kayu oleh orang kampung. Ia mengamuk dengan melanggar kayu tersebut untuk menghala ke Batang Lupar, orang kampung menembaknya bertubi-tubi namun tidak mati. Semasa itu seorang daripada orang kampung tersebut mendekati Bujang Senang dan merejamnya dengan empuling dan ia menemui ajalnya di situ (20 Mei 1992).

Kepalanya telah dipotong dan beberapa bahagian badannya telah diberi kepada keluarga Dayang untuk dimakan sebagai isyarat dendam telah terbalas. Sekarang tengkorak kepala Bujang Senang ada dipamerkan di Jong Crocodile Farm Kuching, namun ia mempunyai versi yang berbeza dimana ia dikatakan mati ditembak dengan peluru paku yang disemadikan (termasuk senapang yang digunakan) bersama tengkoraknya.

Ada yang mengatakan buaya sepanjang 19 kaki 3 inci dan mempunyai tanda putih di belakangnya itu bukanlah Bujang Senang kerana masih terdapat banyak buaya yang lebih besar hidup di Batang Lupar. Namun setelah kematian Bujang Senang agak kurang berlaku kematian manusia disebabkan dimakan buaya sekarang.

Cerita ini disesuaikan melalui cerita Encik Bakar ak Sebau dan maklumat dari Jong Crocodile Farm


3 comments:

nyOng.is.me said...

lepas aku baca blog ko ni, aku baca paper lak... ada juga citer pasal bujang senang. ermmm... menarik. nnt tlg amekkan satu gigi dia, nak wat tangkal kencing malam...

Maswafi Abd Samat said...

haa..2 boleh nanti aku carikan. Boleh post kat aku tak rencana bujang senang.

Anonymous said...

SELAMAT MALAYSIA
Ketua Pemuda Gombak MCA Yip Jiun Hann
“U” Punya Bapa YIP KUM FOOK(mca gombak) melakukan hal jahat, tipu wang orang, tipu WANITA, merosakan keluarga orang lain, makan duit Tokong………….telah membangkitkan orang ramai naik marah.
“U” sepatut menasihat Bapa berkelakuan baik tetapi dengan dukacita sebaliknya “U” membangkitkan nama pemimpin Negara kita PM Najib Tun Razak dan Ketua MCA Dr chua Soi Lek pun bersama kelakuan mengapa orangramai tidak menyoalkan?
“U” memang kurang ajar, sebagai seorang ketua pemimpin Pemuda MCA Gombak sepatutnya menjunjung pemimpin dan hormat Negara, bukan membusukan pemimpin dan menburokkan nama kebaikan Malaysia.
Sekiranya “U” tak suka Negara Malaysia, lebih baik “U” dan Bapa “U” keluar Negera ini.
Kita harap pemimpin kita mengambil tindakan kepada dia. Supaya nama kebaikan Malaysia dapat di pertahankan.
Sekian, Terima Kasih.
YANG BENAR,
RAKYAT YANG SAYANGI MALAYSIA
GOMBAK, SELANGOR

SAVE MALAYSIA
MCA Youth chief Gombak Yip Jiun Hann
"U" Your father YIP KUM FOOK do evil, cheated money, deceit WOMEN, family confuses others, eat Temple money ............. Temple crowd are very angry.
"U" should advise your father to do good things but with sadly "U" try to put bad name of our PM Najib Tun Razak and MCA chief Dr Chua Soi Lek , why people did not question it?
"U" was rude, as head of MCA Youth leader should honour and respect our leaders, not try to destroy our leaders and make bad name of Malaysia.
If "U" does not like Malaysia, the better "U" and your father can out of this Country.
We expect our leaders to take action on him. So that the good name of Malaysia can be defended.

Thank you,
THE TRULY,
People Who Love Malaysia
Gombak