Friday, April 08, 2011

Tinggal 5 daripada 21

Itulah angka murid buta huruf yang masih tinggal di tahun 2, semua kaedah dan tenaga telah digunakan bagi mencapai matlamat tersebut. Januari tahun lepas hanya 4 murid daripada 21 sahaja yang boleh membaca, jumlah yang sangat menjadi mimpi ngeri kepada semua orang. Apatahlagi berada di kawasan buta huruf yang tertinggi di Malaysia. Rasanya seperti ada yang tidak kena pada 5 orang murid ini jika setelah 45 minggu tahun 2010 ditambah beberapa minggu hingga sekarang masih belum lancar huruf a hingga z!. Atau mungkin menggunakan kaedah huruf-huruf sebesar meja tulis murid yang aku gunakan tidak berkesan dan sesuai.

3 comments:

SALAMIAH BINTI ISA said...

Tahniah.. tugas dah dilaksanakan... dari buta huruf dah ada yg celik huruf.. KEJAYAAN SEORANG GURU.. 5 orang yang masih gelap hati mereka itu apa kata ubah suasana mengajar... mengajar tepi sungai ke... dalam hutan ke..tepi padang ke... tak dapat gak rendam dlm sungai... lari padang... untuk membasuh dan mencairkan otak yg beku .. boleh juga wujudkan 5 orang mentor yg kenal huruf ... biar mentor yg ajar dalam bahasa mereka.. biar mentor yg denda mereka... bagi tanggungjawab kpd mentor.. mungkin murid tahun 2 ke atas...

Maswafi Abd Samat said...

Terima kasih,

Sepatutnya huruf senang je nak di ajar, sebab bunyinya akan sama dalam bahasa apapun.

Anonymous said...

SELAMAT MALAYSIA
Ketua Pemuda Gombak MCA Yip Jiun Hann
“U” Punya Bapa YIP KUM FOOK(MCA GOMBAK) melakukan hal jahat, tipu wang orang, tipu WANITA, merosakan keluarga orang lain, makan duit Tokong………….telah membangkitkan orang ramai naik marah.
“U” sepatut menasihat Bapa berkelakuan baik tetapi dengan dukacita sebaliknya “U” membangkitkan nama pemimpin Negara kita PM Najib Tun Razak dan Ketua MCA Dr chua Soi Lek pun bersama kelakuan mengapa orangramai tidak menyoalkan?
“U” memang kurang ajar, sebagai seorang ketua pemimpin Pemuda MCA Gombak sepatutnya menjunjung pemimpin dan hormat Negara, bukan membusukan pemimpin dan menburokkan nama kebaikan Malaysia.
Sekiranya “U” tak suka Negara Malaysia, lebih baik “U” dan Bapa “U” keluar Negera ini.
Kita harap pemimpin kita mengambil tindakan kepada dia. Supaya nama kebaikan Malaysia dapat di pertahankan.
Sekian, Terima Kasih.
YANG BENAR,
RAKYAT YANG SAYANGI MALAYSIA
GOMBAK, SELANGOR

SAVE MALAYSIA
MCA Youth chief Gombak Yip Jiun Hann
"U" Your father YIP KUM FOOK(MCA GOMBAK) do evil, cheated money, deceit WOMEN, family confuses others, eat Temple money ............. Temple crowd are very angry.
"U" should advise your father to do good things but with sadly "U" try to put bad name of our PM Najib Tun Razak and MCA chief Dr Chua Soi Lek , why people did not question it?
"U" was rude, as head of MCA Youth leader should honour and respect our leaders, not try to destroy our leaders and make bad name of Malaysia.
If "U" does not like Malaysia, the better "U" and your father can out of this Country.
We expect our leaders to take action on him. So that the good name of Malaysia can be defended.

Thank you,
THE TRULY,
People Who Love Malaysia
Gombak

MAKAN DUIT HARAM, MACAM MAKAN BABI: DR MAHATHIR SAID.....

http://www.youtube.com/watch?v=cuyFp-xo1y4