Sunday, October 16, 2011

Pembersihan Empangan Graviti

Awal-awal pagi ahad dimana semua orang sedang dibuai mimpi, beberapa penduduk kampung datang menjengah pintu kuarters aku. Ini merupakan tugas guru yang paling sukar (setakat hari ini) iaitu memastikan 84 orang murid tidak kebulur kerana ketiadaan bekalan air bersih. Ini semua gara-gara kerakusan pengurusan Balak Kem Teleng (tiada syarikat lain) menjarah kawasan tadahan air yang terletak 1 jam perjalanan kaki dari sekolah.

Tahap kesihatan aku sudah semakin baik walaupun terpaksa berjalan mendaki bukit ke punca air bersih tertinggi di Segaham. Jika tidak sudah tentu termengah-mengah melayan “pacing” penduduk kampung yang sangat laju. Cuma aku sangat lelah bila terpaksa mengeluarkan sampah yang terdiri daripada kayu balak dan batu-batu di dalam kawasan empangan.
Sebenarnya aku tidak kisah melakukan rutin penyelenggaraan empangan air, cuma mengalihkan balak dan batu adalah sangat tidak munasabah kerana sebelum ini kami cuma membersihkan daun-daun kering di dalam empangan. Adilkah aku kerana terpaksa berlawan dengan satu syarikat besar dibandingkan dengan jawatan aku yang sangat kerdil ini.

2 comments:

cryclown said...

usaha tangga kejayaan..hehehe

Anonymous said...

SELAMAT MALAYSIA
Ketua Pemuda Gombak MCA Yip Jiun Hann
“U” Punya Bapa YIP KUM FOOK(mca gombak) melakukan hal jahat, tipu wang orang, tipu WANITA, merosakan keluarga orang lain, makan duit Tokong………….telah membangkitkan orang ramai naik marah.
“U” sepatut menasihat Bapa berkelakuan baik tetapi dengan dukacita sebaliknya “U” membangkitkan nama pemimpin Negara kita PM Najib Tun Razak dan Ketua MCA Dr chua Soi Lek pun bersama kelakuan mengapa orangramai tidak menyoalkan?
“U” memang kurang ajar, sebagai seorang ketua pemimpin Pemuda MCA Gombak sepatutnya menjunjung pemimpin dan hormat Negara, bukan membusukan pemimpin dan menburokkan nama kebaikan Malaysia.
Sekiranya “U” tak suka Negara Malaysia, lebih baik “U” dan Bapa “U” keluar Negera ini.
Kita harap pemimpin kita mengambil tindakan kepada dia. Supaya nama kebaikan Malaysia dapat di pertahankan.
Sekian, Terima Kasih.
YANG BENAR,
RAKYAT YANG SAYANGI MALAYSIA
GOMBAK, SELANGOR

SAVE MALAYSIA
MCA Youth chief Gombak Yip Jiun Hann
"U" Your father YIP KUM FOOK do evil, cheated money, deceit WOMEN, family confuses others, eat Temple money ............. Temple crowd are very angry.
"U" should advise your father to do good things but with sadly "U" try to put bad name of our PM Najib Tun Razak and MCA chief Dr Chua Soi Lek , why people did not question it?
"U" was rude, as head of MCA Youth leader should honour and respect our leaders, not try to destroy our leaders and make bad name of Malaysia.
If "U" does not like Malaysia, the better "U" and your father can out of this Country.
We expect our leaders to take action on him. So that the good name of Malaysia can be defended.

Thank you,
THE TRULY,
People Who Love Malaysia
Gombak