Monday, October 17, 2011

dabai

Pokok buah ini seperti pokok langsat namun buahnya seperti buah kelapa sawit. Buah ini harus direndam di dalam air panas selama 3 minit atau kaedah lain melumurkannya dengan minyak masak bersama kicap serta dijemur selama 30 minit. Rasanya berlemak seperti kacang badam versi lembut.
Bunga kunyit

Agak sukar hendak menemukan bunga kunyit melainkan jika pokok itu tidak "disentuh" selepas ditanam. Ia biasa di buat ulam atau kerabu oleh orang melayu, rasanya ada pedas-pedas sedikit seperti memakan daun sirih.
Terung Iban
Pokok Terung Iban

Rasa terung ini sangat masam, biasanya dibuat sup sahaja oleh orang Sarawak. Jika di bakar seperti ayam panggang semua rasa manisnya akan keluar.
buah ara
buah ara
Pokok buah ara

Biasanya hidup di tepi sungai dan menjadi makanan ikan-ikan juga boleh dibuat umpan memancing. Bentuknya seperti buah tin (yang biasa dibawa balik dari Mekah), buah yang sedap dimakan ialah yang merah hijau dan rasanya seperti buah kedondong versi lembut.
Daun Pai
Daun Pai

Daun ini tiada kegunaan, namun haruslah dielakkan kerana sangat gatal jika terkena kulit.
Tembakau Kayan

Tembakau ini rasanya amat keras, biasanya ditanam ditepi-tepi sungai. Kalau sesiapa yang pernah bekerja di kilang rokok rasanya seperti kualiti tembakau M4.
Daun Ngaing
Daun Ngaing
daun tuden
daun tuden

Kedua-dua jenis daun ini sangat sesuai untuk membungkus nasi kerana ia akan mengekalkan aroma daun dan menjadikan nasi tahan lama. Daun tuden biasanya digunakan juga oleh masyarakat cina untuk membungkus tauhu.

1 comment:

Anonymous said...

SELAMAT MALAYSIA
Ketua Pemuda Gombak MCA Yip Jiun Hann
“U” Punya Bapa YIP KUM FOOK(mca gombak) melakukan hal jahat, tipu wang orang, tipu WANITA, merosakan keluarga orang lain, makan duit Tokong………….telah membangkitkan orang ramai naik marah.
“U” sepatut menasihat Bapa berkelakuan baik tetapi dengan dukacita sebaliknya “U” membangkitkan nama pemimpin Negara kita PM Najib Tun Razak dan Ketua MCA Dr chua Soi Lek pun bersama kelakuan mengapa orangramai tidak menyoalkan?
“U” memang kurang ajar, sebagai seorang ketua pemimpin Pemuda MCA Gombak sepatutnya menjunjung pemimpin dan hormat Negara, bukan membusukan pemimpin dan menburokkan nama kebaikan Malaysia.
Sekiranya “U” tak suka Negara Malaysia, lebih baik “U” dan Bapa “U” keluar Negera ini.
Kita harap pemimpin kita mengambil tindakan kepada dia. Supaya nama kebaikan Malaysia dapat di pertahankan.
Sekian, Terima Kasih.
YANG BENAR,
RAKYAT YANG SAYANGI MALAYSIA
GOMBAK, SELANGOR

SAVE MALAYSIA
MCA Youth chief Gombak Yip Jiun Hann
"U" Your father YIP KUM FOOK do evil, cheated money, deceit WOMEN, family confuses others, eat Temple money ............. Temple crowd are very angry.
"U" should advise your father to do good things but with sadly "U" try to put bad name of our PM Najib Tun Razak and MCA chief Dr Chua Soi Lek , why people did not question it?
"U" was rude, as head of MCA Youth leader should honour and respect our leaders, not try to destroy our leaders and make bad name of Malaysia.
If "U" does not like Malaysia, the better "U" and your father can out of this Country.
We expect our leaders to take action on him. So that the good name of Malaysia can be defended.

Thank you,
THE TRULY,
People Who Love Malaysia
Gombak