Tuesday, June 19, 2012

Mengosongkan Bangunan


Petang ini kami dikejutkan dengan siren yang tidak berhenti-henti daripada sistem amaran banjir yang tiba-tiba berbunyi. Rasa bangga menyelinap di sanubari kerana semua murid dengan spontan berkumpul di kawasan yang ditetapkan apabila mendengar apa-apa bunyi yang panjang tanpa berhenti-henti walaupun  bunyi siren itu sangat asing bagi kami. Itulah hasil doktrinisasi aku kepada 76 orang murid sejak januari lepas, ini bermakna secara teorinya jika berlaku kebakaran atau banjir aku akan berjaya mengosongkan bangunan sekolah dalam masa 1 minit.


Sebenarnya bunyi itu dilakukan secara manual oleh Sarawak Hydro bagi memastikan ia berfungsi dengan baik. Kekuatan bunyi siren sejauh 1km itu telah mengundang kerisauan ibu bapa dan ada yang telah datang ke sekolah mahu mengambil anak mereka kerana menyangka empangan Bakun telah pecah. Pelbagai soalan yang dilontarkan oleh murid kepada aku apa akan berlaku jika empangan itu pecah yang kadang-kadang memeningkan kepala untuk menjawabnya. Adalah lebih baik jika semua murid dapat dibawa melawat ke Empangan Bakun supaya mendapat gambaran yang sebenar daripada mendengar cakap-cakap orang. Apapun jika siren sebenar berbunyi adakah aku dapat melaksanakan tugas dengan baik? Yang pasti ia suatu tugas yang sangat sukar.

2 comments:

cryclown said...

batang kali, tempat aku blaja bru saja banjir setelah 64 tahun tidak..banjir kilat...huhuhu

Anonymous said...

SELAMAT MALAYSIA
Ketua Pemuda Gombak MCA Yip Jiun Hann
“U” Punya Bapa YIP KUM FOOK(mca gombak) melakukan hal jahat, tipu wang orang, tipu WANITA, merosakan keluarga orang lain, makan duit Tokong………….telah membangkitkan orang ramai naik marah.
“U” sepatut menasihat Bapa berkelakuan baik tetapi dengan dukacita sebaliknya “U” membangkitkan nama pemimpin Negara kita PM Najib Tun Razak dan Ketua MCA Dr chua Soi Lek pun bersama kelakuan mengapa orangramai tidak menyoalkan?
“U” memang kurang ajar, sebagai seorang ketua pemimpin Pemuda MCA Gombak sepatutnya menjunjung pemimpin dan hormat Negara, bukan membusukan pemimpin dan menburokkan nama kebaikan Malaysia.
Sekiranya “U” tak suka Negara Malaysia, lebih baik “U” dan Bapa “U” keluar Negera ini.
Kita harap pemimpin kita mengambil tindakan kepada dia. Supaya nama kebaikan Malaysia dapat di pertahankan.
Sekian, Terima Kasih.
YANG BENAR,
RAKYAT YANG SAYANGI MALAYSIA
GOMBAK, SELANGOR

SAVE MALAYSIA
MCA Youth chief Gombak Yip Jiun Hann
"U" Your father YIP KUM FOOK do evil, cheated money, deceit WOMEN, family confuses others, eat Temple money ............. Temple crowd are very angry.
"U" should advise your father to do good things but with sadly "U" try to put bad name of our PM Najib Tun Razak and MCA chief Dr Chua Soi Lek , why people did not question it?
"U" was rude, as head of MCA Youth leader should honour and respect our leaders, not try to destroy our leaders and make bad name of Malaysia.
If "U" does not like Malaysia, the better "U" and your father can out of this Country.
We expect our leaders to take action on him. So that the good name of Malaysia can be defended.

Thank you,
THE TRULY,
People Who Love Malaysia
Gombak