Saturday, August 29, 2009

Taman Tumbina, Bintulu

Taman Tumbina Bintulu ialah integrasi sebuah taman tumbuhan dengan sebuah taman haiwan. Perkataan TUMBINA ialah gabungan perkataan TUMbuhan dan BINAtang. Dari segi sejarahnya ia pernah dikenali dengan nama Mini Zoo, Taman Burung dan Taman Hidupan Liar sebelum ia secara rasminya di namakan dengan nama Taman Tumbina pada 2 Ogos 1991. Ia yang menyediakan satu imbasan kepelbagaian flora dan fauna Sarawak serta merupakan satu warisan dengaan nilai-nilai pendidikan dan rekreasi untuk para pelawat daripada semua lapisan masyarakat.

Taman ini mempunyai keluasan kira-kira 57 hektar merangkumai satu kawasan yang berbukit bukau. Kedudukannya sangat strategik iaitu berhampiran dengan Laut China Selatan (Tanjung Batu) di antara Pusat Bandar Bintulu dan kawasan perindustrian Kidurong membolehkan kita menikmati keindahan Bintulu secara keseluruhan.


Taman ini mengenakan bayaran sebanyak RM2.00 menyediakan banyak kawasan untuk dilawati seperti Koleksi Orkid, Taman Kaktus, Taman Paku-pakis, Taman Palma, Bukit Bunga Kertas, Alam Kelebar (Taman Rama-Rama), Taman Buah-buahan, Kawasan Beruang, Kawasan Harimau, Komplek Reptilia, Kawasan Burung Unta, Koleksi Enggang dan Bukit Rusa. Landskap di sini memang indah dan bersih namun dari segi penyelenggaraannya sangat daif.


Kelihatan pokok-pokok orkid tidak mengeluarkan bunga dan hidup segan mati pun tidak mahu. Di Alam Kelebar aku terpaksa menggunakan teropong mencari dimanakah rama-rama berada dan cuma berjaya menangkap gambar setelah menjadi patung di sebelah pokok jejarum. Binatang-binatang juga tinggal amat sedikit di dalam jagaan taman ini kerana hanya terdapat 3 ekor burung unta dan seekor sahaja harimau.


Namun pengunjung boleh berpuas hati dengan Taman Reptilia, Taman Burung dan Koleksi Enggang kerana terdapat banyak bilangan binatang di situ. Secara keseluruhannya aku cuma dapat memberikan 2.5 bintang kepada pihak penjaga taman ini. Masih terlalu banyak ruang yang perlu diperbaiki mungkin pihak pentadbir mempunyai perancangan jangka panjang untuk mengisi ruang-ruang kosong di taman ini seperti menambah jenis haiwan yang baru. Hingga ke akhir destinasi aku masih tidak berjumpa seekorpun beruang seperti yang tertera di papan tanda di sini!.

1 comment:

Anonymous said...

SELAMAT MALAYSIA
Ketua Pemuda Gombak MCA Yip Jiun Hann
“U” Punya Bapa YIP KUM FOOK(MCA GOMBAK) melakukan hal jahat, tipu wang orang, tipu WANITA, merosakan keluarga orang lain, makan duit Tokong………….telah membangkitkan orang ramai naik marah.
“U” sepatut menasihat Bapa berkelakuan baik tetapi dengan dukacita sebaliknya “U” membangkitkan nama pemimpin Negara kita PM Najib Tun Razak dan Ketua MCA Dr chua Soi Lek pun bersama kelakuan mengapa orangramai tidak menyoalkan?
“U” memang kurang ajar, sebagai seorang ketua pemimpin Pemuda MCA Gombak sepatutnya menjunjung pemimpin dan hormat Negara, bukan membusukan pemimpin dan menburokkan nama kebaikan Malaysia.
Sekiranya “U” tak suka Negara Malaysia, lebih baik “U” dan Bapa “U” keluar Negera ini.
Kita harap pemimpin kita mengambil tindakan kepada dia. Supaya nama kebaikan Malaysia dapat di pertahankan.
Sekian, Terima Kasih.
YANG BENAR,
RAKYAT YANG SAYANGI MALAYSIA
GOMBAK, SELANGOR

SAVE MALAYSIA
MCA Youth chief Gombak Yip Jiun Hann
"U" Your father YIP KUM FOOK(MCA GOMBAK) do evil, cheated money, deceit WOMEN, family confuses others, eat Temple money ............. Temple crowd are very angry.
"U" should advise your father to do good things but with sadly "U" try to put bad name of our PM Najib Tun Razak and MCA chief Dr Chua Soi Lek , why people did not question it?
"U" was rude, as head of MCA Youth leader should honour and respect our leaders, not try to destroy our leaders and make bad name of Malaysia.
If "U" does not like Malaysia, the better "U" and your father can out of this Country.
We expect our leaders to take action on him. So that the good name of Malaysia can be defended.

Thank you,
THE TRULY,
People Who Love Malaysia
Gombak

MAKAN DUIT HARAM, MACAM MAKAN BABI: DR MAHATHIR SAID.....

http://www.youtube.com/watch?v=cuyFp-xo1y4