Saturday, July 04, 2009

Chap Ayam Runners

Sejarah

-

Idea asal penggunaan nama Chap Ayam datang daripada Cikgu Wafi (Kapten Gunung). Idea spontan daripada mulut beliau tercetus pada sekitar bulan November 2007 di Bukit Jalil sewaktu menghadiri majlis makan-makan dan open house Hari Raya yang dianjurkan oleh Kelab Pacesetters Bukit Jalil.
-
Sewaktu menjamu selera bersama Hailmi (Mr. Seketeri), Farid, Idaizumi, Sham dan Omar, saudari Julie Wong telah datang ke meja kami untuk mempromosikan sukan relay selaku penganjur pertandingan. Memandangkan Idaizumi, Sham dan Farid telah membentuk satu pasukan, Kapten Gunung mencadangkan Mr. Seketeri untuk membentuk satu pasukan lain dan turut sama dalam relay tersebut. Memandangkan setiap pasukan harus disertai oleh tiga orang peserta, maka Mr Seketeri mencadangkan nama Nazib (VP) untuk mencukupkan korum.


Setelah persetujuan diperolehi dari saudara (VP), maka malam itu juga Mr. Seketeri dan Kapten Gunung mendaftarkan diri. Di saat itulah perkataan Chap Ayam muncul, iaitu sewaktu menulis borang pendaftaran dan nama pasukan dengan spontan Kapten Gunung mencadangkan nama CHAP AYAM TEAM.
Maka pada 8hb Nov 2007 iaitu pada hari yang sama masyarakat Hindu menyambut Deepavali pertandingan Klava Deepavali Muhibbah Open Relay : Relay Back To Nature diadakan di Taman Bukit Kiara. Di situ sejarah lahir dan bermulanya nama Chap Ayam di dalam arena larian di Malaysia. Pasukan itu di anggotai dari Maswafi Abd. Samat (Kapten Gunung), Mohd Hailmi Masro (Mr. Seketeri) dan Nazib Ngainin (VP) dan mendapat tempat ke 8 daripada 21 pasukan yang bertanding.
-
Selepas itu kebetulan dalam masa yang sama Mr Seketeri acapkali menggelarkan dirinya sebagai chap ayam juga. Makin lama nama chap ayam sudah semakin sebati dan semakin relevan pada mereka bertiga. Kemudian barulah mereka bertiga berbincang secara tidak formal untuk menubuhkan Chap Ayam Runners.


Seterusnya idea ini cuba dikemukakan kepada Ahmad Farid (Komander) dan Idaizumi. Menakjubkan mereka bersetuju sebulat suara tanpa banyak soal dengan idea untuk menubuhkan Chap Ayam Runners. Kemudian perbincangan lebih lanjut telah di adakan dengan Ramlan (Tuan Presiden) di sebuah kedai mamak di Petaling Jaya, dan beliau amat berminat untuk menjadi salah seorang ahli dan bersetuju untuk berkerjasama sepenuhnya dalam merealisasikan impian ini.
-
Tugas selanjutnya ialah untuk menjemput beberapa rakan untuk bersama-sama sebagai ahli kerana sebuah pasukan yang ideal haruslah melebihi lebih daripada 10 orang. Setelah beberapa jemputan dibuat kepada kawan-kawan yang terdekat, maka seramai 20 orang runner(s) bersetuju untuk bersama-sama merealisasikan impian ini. Mereka juga seronok dan bersetuju untuk membawa dan menggelarkan diri mereka Chap Ayam Runners.


Kemudian mesyuarat tidak rasmi yang pertama diadakan di Nasi Lemak Tanglin Bukit Aman. Perbincangan menjurus kepada hala tuju pasukan, melantik AJK dan majlis pelancaran yang dibentangkan dan dipengerusikan oleh Mr Seketeri.
-
Setelah perbincangan dibuat dan keputusan telah diambil, fasa seterusnya ialah persediaan untuk majlis pelancaran Chap Ayam Runners dengan tujuan mempromosikan kewujudannya kepada runner(s) yang berminat. Tarikh keramat yang dipilih ialah pada pagi 1 Januari 2009 di Tasik Perdana iaitu pada hari yang sama sewaktu PM Network Run diadakan, (kebetulan pertandingan itu disertai oleh runner(s) yang terhampir) dan PM1 Mr Ronnie See selaku tuan rumah merestui majlis pelancaran tersebut.


Dalam proses persiapan gimik pelancaran, bahan untuk banner disumbangkan oleh Idaizumi dan Tuan Presiden seperti kain putih dan pemberat (pvc) dimana Mr. Seketeri sendiri yang mengkoordinasi perkara tersebut menyebabkan majlis tersebut berjalan dengan lancar dan meriah. Tuan Presiden telah mereka bentuk lukisan dan tulisan pada banner tersebut dan final touch up dilakukan oleh Mr. Seketeri.


Dipetik dan disunting daripada http://www.chap-ayam-runners09.blogspot.com/

2 comments:

Chap Ayam Runners said...

eemm..cun gak ayat yg hang touch-up sket2 nie..so aku leh copy..hehe so ape lg..sign-in la as followers kat blog chap ayam..biar byk followers..huhu

Maswafi Abd Samat said...

boleh saja... tukar sikit je tanpa menjejaskan retorik Mr. Seketeri. Aku dah follow.