Thursday, February 04, 2010

Wira misteri Kejaman: Levou Puau

Masyarakat Kejaman kaya kisah legenda, dongeng

Levou Puau dipercayai masih wujud serta hidup dalam keadaan ghaib sehingga kini dan dikatakan mempunyai perkampungan di kawasan hutan seberang sungai pekan Belaga. Dia dikatakan separuh manusia dan separuhnya makhluk lain, namun satu ketika dulu pernah menampakkan diri dan bergaul dengan orang ramai.

Lelaki misteri ini gemar berjalan merentas seluruh Sarawak dan pada satu ketika melalui hulu Sungai Balui iaitu di hulu Belaga. Dia berperahu merentas sungai tanpa mempedulikan jeram yang bahaya. Perjalanannya terganggu apabila ada sebuah batu besar dikenali sebagai batu angin melintang menyekat perjalanan di tengah sungai.

Cubaan Levou Puau untuk memotong batu angin menggunakan pelbagai alat tidak berjaya, namun dengan kesaktian yang ada padanya, seekor burung kujit memberi petunjuk dengan berbunyi: 'Kujit kuco kujit kuco, gelak gelak.'

Sebenarnya, isyarat yang diberi ialah menyuruh mereka mengambil satu kayu lembut yang bernama gelak dan menggunakannya untuk menolak batu itu. Nyata, kaedah itu berjaya menumbangkan batu itu sehingga pecah berderai serta hanyut ke hilir Sungai Balui dan membentuk lebih banyak jeram. Kerana itulah dikatakan punca banyak jeram di sepanjang Sungai Rajang.

Perjalanan diteruskan ke Lubuk Mejawah yang ketika itu menjadi sarang sekumpulan tebuan yang saiznya sebesar ayam jantan. Tebuan ganas itu sentiasa menyerang dan menyengat sesiapa yang melalui laluan itu sehingga mangsanya mati.

Bagi menghapuskan tebuan itu, Levou Puau membuat satu jala yang menggunakan dawai tembaga. Keberaniannya berdepan tebuan itu dan mengepungnya dengan jala khas itu berjaya menamatkan keganasan haiwan itu. Sekali lagi, Levou Puau berjaya membantu untuk keselesaan kaum di situ.

Levou Puau bukanlah pahlawan menentang musuh tetapi cukup terkenal di kalangan masyarakat Kejaman kerana jasanya membantu menyelesaikan banyak masalah di sekitar kawasan perkampungan etnik itu.

Sumber dari Azrul Affandi Sobry1 comment:

Anonymous said...

SELAMAT MALAYSIA
Ketua Pemuda Gombak MCA Yip Jiun Hann
“U” Punya Bapa YIP KUM FOOK(MCA GOMBAK) melakukan hal jahat, tipu wang orang, tipu WANITA, merosakan keluarga orang lain, makan duit Tokong………….telah membangkitkan orang ramai naik marah.
“U” sepatut menasihat Bapa berkelakuan baik tetapi dengan dukacita sebaliknya “U” membangkitkan nama pemimpin Negara kita PM Najib Tun Razak dan Ketua MCA Dr chua Soi Lek pun bersama kelakuan mengapa orangramai tidak menyoalkan?
“U” memang kurang ajar, sebagai seorang ketua pemimpin Pemuda MCA Gombak sepatutnya menjunjung pemimpin dan hormat Negara, bukan membusukan pemimpin dan menburokkan nama kebaikan Malaysia.
Sekiranya “U” tak suka Negara Malaysia, lebih baik “U” dan Bapa “U” keluar Negera ini.
Kita harap pemimpin kita mengambil tindakan kepada dia. Supaya nama kebaikan Malaysia dapat di pertahankan.
Sekian, Terima Kasih.
YANG BENAR,
RAKYAT YANG SAYANGI MALAYSIA
GOMBAK, SELANGOR

SAVE MALAYSIA
MCA Youth chief Gombak Yip Jiun Hann
"U" Your father YIP KUM FOOK(MCA GOMBAK) do evil, cheated money, deceit WOMEN, family confuses others, eat Temple money ............. Temple crowd are very angry.
"U" should advise your father to do good things but with sadly "U" try to put bad name of our PM Najib Tun Razak and MCA chief Dr Chua Soi Lek , why people did not question it?
"U" was rude, as head of MCA Youth leader should honour and respect our leaders, not try to destroy our leaders and make bad name of Malaysia.
If "U" does not like Malaysia, the better "U" and your father can out of this Country.
We expect our leaders to take action on him. So that the good name of Malaysia can be defended.

Thank you,
THE TRULY,
People Who Love Malaysia
Gombak

MAKAN DUIT HARAM, MACAM MAKAN BABI: DR MAHATHIR SAID.....

http://www.youtube.com/watch?v=cuyFp-xo1y4