Tebudu dan Kepayang
Tebudu
pisang tembaga
kepayang
Minggu ini bermacam benda benda baharu cuba aku makan seperti tebudu dan buah kepayang. Buah "tebudu" nama diberi oleh kaum Kejaman, "tebuluih" oleh kaum Melanau manakala kaum Kayan memanggilnya sebagai "kelima", manakala kaum Bidayuh memanggilnya "ta'ang" dan aku sebagai kaum Melayu yang pertama menjumpai buah ini mengisytiharkannya sebagai buah "tebuma".
Rasa buah ini seperti durian belanda namun ia tidaklah boleh dimakan terus, ia harus direndam dengan air panas dan dicicah dengan garam (aku memakannya terus, nasib baik tidak sakit perut). Buah kepayang pula mesti direbus dahulu kalau tidak akan "mabuk kepayang" seperti yang tertulis dalam sastera klasik melayu. Rasanya sangat sedap seperti buah jering tua versi lembut terutama jika dicicah dengan sambal belacan.
1 comment:
Aku takat kepah tebu atau cecah ulam dengan budu, tapi bila dah jadi 'tebudu' tu x pernah dengar la pulak :)
Post a Comment